Terug naar Nieuws

Gemeente Het Hogeland en Mensenwerk Hogeland starten met Steunouder

Gepubliceerd op:

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. In de gemeente Het Hogeland helpt Mensenwerk Hogeland deze gezinnen met een Steunouder. 

“De Steunouder is een mooi initiatief dat goed past in de manier waarop wij zorg en steun willen organiseren in Het Hogeland: dichtbij de inwoner”, zegt wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland.

Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.  

Schroom 
“Hoewel het om steun dichtbij gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is voor mensen soms lastig te begrijpen dat een buurtbewoner dit ‘zomaar’ voor jou wil doen.”, zegt coördinator Sabine Snellen van Vollenhoven van Mensenwerk Hogeland.  

Rosa (niet haar echte naam) vertelt daarover: “Toen onze oudste voor het eerst naar Luce ging was dat dubbel. Hij geniet enorm van die bezoekjes en alle aandacht die hij krijgt. En dat gun ik hem natuurlijk. Maar ik dacht ook: straks wil hij liever daar wonen. Ik vroeg me af waarom Luce dat voor mij wilde doen en of ik het misschien niet goed genoeg doe? Het is wennen hoor, als je gewend bent altijd alles in je eentje te moeten doen. Luce is eigenlijk een soort tante voor de kinderen en dat is geweldig, want al mijn eigen familie woont ver weg. En wat ook bijzonder is om te vertellen: onze oudste praatte niet of nauwelijks en dat is enorm vooruit gegaan. Hij praat je nu de oren van het hoofd en heeft laatst gevraagd of zijn kleine broertje ook naar de steunouder mag. In goed overleg hebben we nu afgesproken dat de jongste voortaan gaat. Ik kan dan met de oudste twee iets extra’s doen, zoals huiswerk maken of een keer het dorp in. Iedereen heeft er al helemaal zin in, ha ha.” 

Aan elkaar wennen
Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. En in het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunouder coördinator koppelt vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. 

Steunouder worden of een Steunouder nodig?
Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is, of zou je zelf steunouder willen worden? Kijk op www.mensenwerkhogeland.nl/jeugd/opvoeding/ voor meer informatie. Heb je vragen?  Bel of mail met Sabine Snellen van Vollenhoven via (06) 515 004 10 of via s.snellen@mensenwerkhogeland.nl.

Foto's

Bekijk ook

11-11-2021

Verras je mantelzorger!

De dag van de Mantelzorg (10 november) is voorbij gegaan zonder speciale activiteiten in onze gemeente. Dat betekent niet dat we geen waardering voor onze mantelzorgers hebben. Op dit moment werken we aan het versturen van de cadeaubonnen. Ook willen we mensen waarvoor gezorgd wordt de gelegenheid b…
Lees meer
 
18-10-2021

Valpreventie Winsum, een cursus voor 65+ers

 Vallen is vaak niet het gevolg van gevaarlijke toeren uithalen. De meeste ongelukken bij 65-plussers gebeuren in de thuissituatie. 
Lees meer
 
30-09-2021

Gemeente Het Hogeland waardeert mantelzorgers

Mantelzorgers in de gemeente Het Hogeland zijn gewend om rondom de dag van de Mantelzorg deel te kunnen nemen aan diverse activiteiten. In verband met de onzekerheden vanwege corona, is Mensenwerk Hogeland bezig om een alternatief te vinden. Hierover later meer. Mantelzorgers in onze gemeente kunne…
Lees meer