Terug naar Nieuws

Toeslagen aanvragen: eerste bijeenkomst succesvol verlopen

Gepubliceerd op:

In de bibliotheek van Uithuizen was afgelopen woensdag de eerste informatiebijeenkomst over toeslagen. Vragen als: ‘Hoe kan ik toeslagen wijzigen?’ ‘Hoe wijzig ik mijn inkomen?’ ‘Waar kan ik vinden hoeveel toeslagen ik ontvang?’ en ‘Hoe maak ik een proefberekening?’ werden behandeld. 

De informatiebijeenkomst is een samenwerking tussen de plaatselijke bibliotheek en Mensenwerk Hogeland. Vanuit de bibliotheek werd er een informatieboekje verstrekt waarin duidelijke informatie wordt weergegeven over de DigiD en toeslagen. Tineke Baron, sociaal raadsvrouw bij Mensenwerk Hogeland, vertelde vervolgens aan de hand van dit boekje meer over de toeslagen. Tineke: ‘In de praktijk blijkt dat mensen toch wat huiverig zijn om zelf toeslagen aan te vragen of wijzigingen door te geven. Wanneer men niet precies weet hoe het werkt, kan het lastig zijn om dit te doen. Toeslagen worden als voorschot uitbetaald, dat betekent dat er achteraf door de Belastingdienst wordt berekend of er recht is geweest op de toeslagen. Blijkt dit niet zo te zijn, dan vordert de Belastingdienst de toeslagen terug. Dit kan voor veel problemen zorgen en maakt dat men huiverig is om toeslagen te ontvangen. Door samen te kijken naar de situatie en het maken van een proefberekening, wordt duidelijk waar er recht op is. Wanneer men bekend raakt met het systeem van de toeslagen wordt de angst minder en wellicht het inkomen ruimer.’

 

Daarna kon men zelf achter de pc inloggen bij de Belastingdienst om de eigen toeslagen te kunnen bekijken of voor het maken van een proefberekening. Na afloop van de bijeenkomst krijgen de bezoekers het informatieboekje mee naar huis om het thuis nog een rustig na te lezen.

 

Woensdag 12 februari is de tweede informatiebijeenkomst waarin bovenstaande informatie weer aan bod komt. Heeft u ook vragen over de toeslagen of moeite met het doorgeven van wijzigingen? Meld u aan via het algemene telefoonnummer van Mensenwerk Hogeland, 0595 -745 090, of loop binnen bij de bibliotheek Uithuizen en meld u aan. De bijeenkomst is gratis en is van 9:00 tot 11:00 uur. Neem uw DigiD mee zodat er ingelogd kan worden bij de Belastingdienst!

Meer informatie over de cursus vindt u hier.

 

29-07-2020

Project Zien; “Iemand Zien zoals God het heeft bedoeld”

Project Zien is een project dat zich inzet om het gesprek op gang te brengen bij christelijke jongeren,  ouders en hun geloofsgemeenschappen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
Lees meer