
Ervaringsdeskundigen maken verschil in sociaal werk!
- Datum 10-07-2025
Soms heb je iemand nodig die écht begrijpt wat je doormaakt. Iemand die niet alleen luistert, maar ook weet hoe het voelt. In het sociaal werk zien we steeds vaker dat mensen met eigen ervaring – ervaringsdeskundigen – een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld op het vlak van verslaving, armoede, schulden, of jeugdproblematiek. En dat is niet voor niets. Ook bij Mensenwerk Hogeland werken ervaringsdeskundigen.
Herman, Robbin en Sandra zijn ervaringsdeskundigen bij Mensenwerk Hogeland en wonen alle drie in de gemeente Het Hogeland. Zij hebben elk hun eigen achtergrond en levenservaring die ze meenemen. Zij merken dat ze in bepaalde gevallen écht het verschil kunnen maken.
Samen leggen we de puzzel
Sandra vertelt: “Het leven kan ingewikkeld zijn. Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Maar als iemand tegenover je zit die zelf ook iets soortgelijks heeft meegemaakt, dan voelt dat anders. Het is alsof je samen een puzzel aan het leggen bent. Jij hebt een paar stukjes, de ander ook. Samen kijk je: wat past waar? Wat werkt voor jou?”
Dezelfde taal
Veel mensen zeggen het: Het praat makkelijker met jou. Jij begrijpt me. Robbin legt uit: “Ervaringsdeskundigen luisteren en spreken dezelfde taal. Wij weten hoe het is om te worstelen, om je kwetsbaar te voelen, om niet te weten hoe je verder moet. Daardoor ontstaat er sneller vertrouwen. Dat helpt enorm bij het zetten van stappen.”
Zonder oordeel
Ervaringsdeskundigen zijn goed in luisteren, zonder oordeel. Herman: “Een mooi voorbeeld is iemand die zwaar in de schulden zit en een hond heeft. Vaak wordt dan gezegd dat als de hond weg is, dat ook veel kosten bespaart. Ja dat klopt maar door de hond komt men buiten. Men is in beweging en ontmoet men andere mensen in plaats van dat ze onzichtbaar worden en steeds verder afdrijven.” Sandra ondersteunt het belang van zonder oordeel luisteren: “Niet meteen het willen oplossen of invullen, maar ruimte geven aan het verhaal van de ander. Dat geeft mensen lucht. En het gevoel: Ik mag er zijn, met alles wat ik meedraag.” Een hulpverlener kan uiteraard ook goed luisteren, meedenken en ondersteunen. Maar een ervaringsdeskundige weet ook hoe het voelt. Herman: “Niet vanuit theorie, maar uit het leven zelf. Die combinatie is krachtig. Het geeft mensen hoop: Als jij eruit bent gekomen, dan is er voor mij misschien ook een weg.”
Samenwerken
Ervaringsdeskundigen zijn geen vervanging van sociaal werkers. Maar ze zijn wél een waardevolle aanvulling. Met hun ervaring fungeren ze als sparringpartner, reality check én verbinder tussen collega en cliënt. Ook bij organisaties waar mee samen wordt gewerkt is hun inbreng van toegevoegde waarde. Robbin: “Wij kunnen zorgen voor een menselijk perspectief dat anders snel verloren gaat in beleid en protocollen.“
Opleiding
De ervaringsdeskundigen hebben naast hun eigen ervaringen ook een opleiding aan het Noorderpoort gevolgd. Tijdens deze tweejarige opleiding leren ze hoe ze hun eigen levenservaringen in kunnen zetten om anderen te helpen.
Contact
Kun jij ook wel hulp of ondersteuning gebruiken? Aarzel dan niet en neem contact op met mensenwerk Hogeland! Bel naar 0595 - 74 50 90 of mail naar info@mensenwerkhogeland.nl.